Positieve energie shot van coachingsessies

woman

Regelmatig ontmoet ik interessante mensen met diverse achtergronden. Wanneer ze erachter komen wat voor werk ik doe, zijn ze blij verrast en vuren direct allerlei inhoudelijke vragen op me af. Opmerkingen zoals ‘je werk lijkt me wel erg moeilijk’, komen ook mijn kant op. ‘Moeilijk’ is zeker niet het eerste woord waar ik aan denk wanneer ik mijn werk als lifecoach zou omschrijven. Woorden als ‘opwindend, verfrissend of simpelweg leuk’ komen veel dichter in de buurt van hoe ik mijn werk ervaar. Ik besef me wel waar deze opmerking vandaan komt.

Heftige emoties
Mijn beroep ‘Life Coach’ impliceert wel dat ik met alle grote thema’s van het leven te maken heb. Plezierige, maar in eerste instantie, zeker de minder plezierige aspecten van het leven; zoals verlatingsangst, onverwerkt verdriet en onzekerheid. Denk ook aan emoties zoals angst, woede, schuldgevoel en schaamte. Oorsprong van deze heftige negatieve emoties is vaak te herleiden naar emotioneel verstoorde familie relaties.

Tranen komen inderdaad regelmatig voorbij in de praktijk, maar naast de verdrietige emoties is er genoeg ruimte voor een lach, giechel of zelfs schaterlach. Jezelf ontwikkelen moet natuurlijk wel leuk blijven. En, in een deuk liggen om jezelf en al je eigenaardigheden kan worden beschouwd als een van de efficiëntste oplossingen!

Deze week zijn de volgende thema’s voorbij gekomen in de praktijk: effectieve communicatie in liefdesrelaties, zet jezelf op nummer 1, stukje bij beetje toelaten van diepgewortelde emoties en werken aan je droomleven.

Gezonde effectieve communicatie
Van gezonde en effectieve communicatie in relaties worden we allemaal beter van. Een van de mogelijke oorzaken dat het niet van effectieve communicatie komt, is dat iemand alle verantwoordelijkheid naar zichzelf toetrekt. Dit hoor je terug in de communicatie, namelijk in het volgende voorbeeld gaat het dan zo: ‘Ik ga zo meteen naar mijn aerobicsles en als jij dan in de tussentijd hier en daar wat schoonmaakt en zorgt dat we aan tafel kunnen wanneer ik terug ben, geweldig! In dit voorbeeld was het vervelende resultaat dat er geen eten op tafel stond. In plaats hiervan was wel een aardig deel van het huishouden gedaan, maar dat was niet wat ze wilde. Aha…hoe kan het beter?

Een tip aangaande dit voorbeeld is om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven. Geef vanuit jouw positie aan dat je geen tijd hebt om te koken voor jullie tweeën. Hou het positief en vertel dat je graag verrast word met eten op tafel. En als er geen eten is, flans je wel snel een gezonde maaltijd in elkaar. Natuurlijk mag je iets zeggen over het huishouden, maar hou voor ogen dat je partner het gevraagde niet voor je doet. Belangrijk in deze situatie is dat je vaker aan jezelf mag denken. Aan wat goed is voor jou. Aan de andere kant maakt het TEveel aan de ander en het gezamenlijke huishouden en organisatie te denken, de ander lui. Geef je partner de kans om uit zichzelf met initiatieven te komen.

Nadat we dit stukje frustratie samen hadden onder handen hadden genomen, kon de coachee gelukkig weer lachen en zal de komende tijd aan de slag gaan met het huiswerk! Coaching sessies geven mij enorm veel positieve energie shots waar ik nog lang op kan teren.

Door Chungmei Cheng
Life Coach voor Orchid of Life ~ Life Coaching
Ben je benieuwd naar wat een coaching sessie jou op kan leveren? Ga voor een introductiesessie van 1.5 uur.

Advertenties

2 gedachtes over “Positieve energie shot van coachingsessies

  1. O, jee, ja, zulke misverstanden zijn zó herkenbaar! Belangrijk vind ik zelf altijd om te blijven kijken naar de intentie. Is er geen eten omdat de ander lui is, geen zin heeft, andere zaken belangrijker vindt…? Nee, natuurlijk niet. Als in een gezonde relatie zoiets voorkomt is er altijd een goede reden. En snap je de reden, dan kun je ook het resultaat accepteren en er zonder rotgevoel iets aan doen, toch? Tenminste, ik denk dat dit ongeveer is wat jij ook je coachees vertelt? 😉 Liefs en geniet! xMM

  2. Bedankt voor je opmerking Martine! Nee, niet helemaal. Als coach ga ik uit van de persoon die ik coach. Deze persoon loopt ergens tegen aan en door het stellen van vragen krijg ik de coachee aan het denken over wat zij/hij beter kan doen om het gewenste resultaat te krijgen. Intenties zijn zeker belangrijk om onder de loep te nemen, maar dan zou ik vragen naar de intenties van de coachee in dit geval. Het is beter om te voorkomen, dan te genezen, nietwaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s