Wierook en tranen

zeezicht

Pasgeleden had ik mijn boekenschrift uit de brugklas in handen. Uit nieuwsgierigheid begon ik erin te bladeren en stuitte tijdens het scannen van de boekentitels op de titel ‘Wierook en tranen’. Bij het lezen van deze titel schoot er direct een heftige emotie door mijn systeem. Ik kon de emotie niet plaatsen, wilde graag weten waar het op was gestoeld en begon de samenvatting te lezen. Na het lezen van de gruwelijke scène waarbij Vera, 14-jarige vriendin van de 9-jarige hoofdpersoon Waldo, door drie Duitsers in het bos wordt verkracht, kon ik niet geloven dat ik dit op 12-jarige leeftijd had gelezen. De verkrachting werd haar dood. Ik kon deze scène en vooral hoe mijn fantasie ermee aan de haal ging, niet goed loslaten. Bewust probeerde ik mijn gedachten te sturen naar rustigere en prettigere beelden. Uiteindelijk lukte dit en viel ik in slaap.

De volgende dag merkte ik dat mijn gedachten af en toe naar dit boek afdwaalden. Hoe hadden de leraren mij ooit dit boek kunnen laten lezen? Volgens mij wist ik op die leeftijd nog niet eens wat een verkrachting inhield. Wat wel heel duidelijk werd, was dat Waldo getekend was voor het leven door een reeks van traumatische ervaringen. Na wat google–pagina’s erop nagelezen te hebben, weet ik weer dat het verplichte literatuur was op de middelbare school. Verplicht??!! Ergens snap ik wel dat het onderwijs dan met de reden komt dat het goed is als we bewust worden van al het kwaad dat gedurende de tweede wereldoorlog is geschied, maar dan eis ik elf jaar na dato wel uitleg waarom we dan niet de juiste emotionele begeleiding hebben gekregen bij dit soort shockerende passages.

En waarom vertel ik dit? Omdat ik als een klein kind heb zitten huilen vanwege alle emoties die door me heen gingen. Alvorens de tranen kwamen, deden de eerder genoemde gedachten hun werk. Ook de gedachte dat mensen mij ‘overgevoelig’ zouden kunnen vinden, ging door me heen. Nee, ik ben niet overgevoelig, ik zou mezelf in deze context niet eens hooggevoelig noemen, maar gewoon gevoelig. Menselijk. Dit zijn heftige, verontrustende en gevoelige onderwerpen die een mens raken. Pffff…zo dat is eruit!!

Wil je een workshop bijwonen over dit thema? Klik hier voor meer informatie over de workshop Emotiemanagement voor Hooggevoeligen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s