Capoeira: toepassen van provocatieve communicatie bij kinderen

Capoeira kids les

Ik voel mijn benen, mijn lichaam. Mijn geest is verdoofd. Ik heb weer een te gekke les gegeven. Dit keer voor de tweede en voorlopig laatste keer aan een groep kinderen die zijn gelabeld als kinderen met een laag concentratievermogen. Nou, ze hebben tot 17.00 uur meegedaan. Daar was ik echt van onder de indruk. Ik was continue met hen in contact en er was veel interactie. Op het laatst heb ik aan hen gevraagd of ze een nieuw capoeira tikkertje wilde verzinnen. En, hoppaaaa, we hebben een nieuw capoeira tikspel erbij.

Ik heb veel provocatieve communicatie toegepast. Toen niemand meer de tikker wilde zijn, vroeg ik het nog een keer aan Rocke. Hij zei ‘nee’. Ik deed mijn hand bij mijn oor en zei: ‘Aha, hoorde ik je ‘ja’ zeggen. Te gek, ga daar maar staan.’ Hij bleef volhouden met ‘nee’. Daarna vroeg ik het aan Abel. Hij wilde ook niet. Hè, hoorde ik je ‘ja’ zeggen. Mooi dat je de tikker wilt zijn. Delaney glimlachte en terwijl hij al naar de plek van de tikker liep, zei hij ‘ik ben wel de tikker’. Wat gaaf!!

De effecten van provocatieve communicatie maakt hen aan het lachen en creatief. Ik hoorde Abel nog zeggen: ‘Eigenlijk moesten we ‘ja’ zeggen, want dat betekent dan ‘nee’. Hahaha…te grappig!!! Na een capoeira wedstrijdje zijn we gaan zingen. Daar hadden ze in eerste instantie geen oren naar. Op hun enthousiaste manier hebben ze ‘ooh, sim, sim, sim’ gezongen. Nadat ik aan het had gevraagd of ze de betekenis weten, gingen Abel en Rocke ‘m in het Nederlands zingen.

Ik wilde ‘marineiro sò’ nog met hen zingen. Rocke ging ‘m zingen. Te gek!! Ik was verrast. Hierna ging Delaney ook om. Hij vroeg aan me hoe hij het moest uitspreken. Abel wilde niet meer. Hij ging zelfs in de hoek op het tapijt liggen om te protesteren. Ik richtte mijn zang af en toe ook op hem. Hij deed niet mee. Ik zei: Abel waar is je mooie stem gebleven? Op vakantie zeker?! Ik draaide me weg van hem en wuifde ‘m weg en richtte mijn aandacht op Rocke en Delaney. Zij zongen mee. Kort erna stond Abel op en deed met ons mee. Wow…ik was onder de indruk. Ik zat helemaal in het moment en communiceerde intuïtief met hen.

Voor informatie over Capoeira Den Haag, zie onze facebookpagina. 

3 gedachten over “Capoeira: toepassen van provocatieve communicatie bij kinderen

  1. Beste Marco,

   Er worden momenteel vanuit onze groep geen capoeira lessen gegeven in Naaldwijk. De kinderlessen die wij verzorgen vinden plaats in de Grote Pyr op de Waldeck Pyrmontkade op vrijdagen. Voor meer informatie kun je even bellen: 06-42804038.

   Vriendelijke groeten,
   Chungmei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s