HSP: voelen wat de ander niet zegt

blossom

Op 22 juni 2013 postte ik de update ‘Waar ik last van heb, ik voel alles wat mensen niet zeggen en dat is zoooo lastig. Hoe gaan jullie hier mee om?’ op de facebookpagina Hooggevoeligheid en intuïtie. De opmerking was ingebracht door een persoon die de pagina volgt. Deze update werd massaal geliked en het riep ontzettend veel reacties op.

Pasgeleden las ik iets over hoe iemand in samenwerking met een paar collega schrijvers en een community het voor elkaar kreeg om een eboek samen te stellen. Hierdoor kreeg ik het idee om iets soortgelijks te doen, maar dan in de vorm van een blog.

Het thema ‘voelen wat een ander niet zegt’ riep diverse emotionele reacties op. Het eerste wat het in de meeste van ons, hooggevoeligen, opriep, was het frustrerende en vervelende ervan. Zoveel voelen, maar niet horen dat de ander er uiting aan geeft. Het voelen van de ander, van wat er niet wordt gezegd, maakt op zijn beurt gevoelens bij jezelf los. Vooral het oergevoel om een dierbare te willen beschermen voor zijn eigen acties is vaak een drijfveer om het onuitgesprokene wel te benoemen.

We weten dat het negatieve consequenties zal hebben; gebaseerd op eigen ervaring en op de waarneming dat de ander in het verleden herhaaldelijk in dezelfde valkuilen was gestort. Tja, wat doe je dan?

De wil om te helpen heeft in dit scenario de overhand en we zeggen er wat van. We doen een poging om uit te leggen, om te waarschuwen, maar de meest voorkomende reactie is weerstand. De ander schrikt ervan en het in het ergste geval ontkent hij het en doet er niks mee.  Dan heb je de poppen aan het dansen. Het teruggeven van wat je voelde bij de ander heeft niet het gewenste doel bereikt; iemand bewust maken van wat er werkelijk speelt.

‘Je ziet iets aan iemand, bijvoorbeeld iets leuks of moois in iemands blik, soms ook minder leuke dingen, en die personen reageren daarnaar door niks te zeggen, en gaan je negeren. Dat vind ik bijzonder lastig, omdat ik weet wat ik gezien heb. Soms zeg ‘t, soms ook niet. Ligt aan de persoon die ik voor me heb.’

Een andere drijfveer om terug te geven wat we voelden, is dat we eerlijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Het eerlijkste vinden we dat de ander gewoon moet zeggen wat hij voelt. Waarom de informatie achterhouden als je het voelt en het waarschijnlijk kan bijdragen aan het gesprek. We voelen ons gekwetst, omdat we vinden dat de ander niet eerlijk is geweest. Ik zie dit als een oordeel ten nadele van je eigen gemoedstoestand.

‘Mensen hebben namelijk vaak een reden dat ze hun ware gevoel niet kunnen uiten. Hoofdreden is vaak angst. Wanneer je meer voelt en/of weet, betekent dit niet gelijk dat je bepaalde dingen voor mensen mag invullen en uitspreken.

Ik heb geleerd dat je andermans levensweg niet mag glad asfalteren. Ook al voelt het soms aan als oneerlijk en pijnlijk, toch is het beter om los te laten en niet de boel in te gaan vullen voor de ander. Het beste wat je kunt doen, is observeren en loslaten. Wanneer de ander er klaar voor is, om jouw advies te horen, komt deze wel op eigen houtje bij jou terug.’

De ervaring leert dat het beter is om de ander zijn eigen pad te laten vervolgen. De ander heeft een reden dat hij zijn gevoel niet uitspreekt. Gebaseerd op mijn ervaring als coach en privé weet ik dat er heel wat mensen zijn die hun ware gevoelens niet uitspreken, simpelweg omdat ze er niet klaar voor zijn of niet weten hoe ze dit kunnen doen.

Laat de ander in zijn waarde en daarmee ook jezelf, want jij als hooggevoelige hebt een prachtige kwaliteit. Een kwaliteit die je om kan zetten in een kracht door alles wat je voelt niet al te hevig binnen te laten komen, voor onbepaalde tijd te parkeren of juist er wel wat mee te doen door bijvoorbeeld open vragen te stellen.

Hierdoor hoef je nooit meer aan jezelf te twijfelen of onzeker te voelen, omdat datgene wat je voorvoelde bij de ander uit is gekomen.

41 gedachten over “HSP: voelen wat de ander niet zegt

 1. Ik voel met je mee tot bepaalde hoogte. Helaas worden ondanks dat je iets voelt, dat niet uitgesproken wordt ook wel eens te laat kan zijn en je nooit meer een antwoord hoort en je met nare gevoelens blijft zitten.

 2. nieko zegt,

  ik begrijp waarom mensen vaak dingen niet zeggen, schaamte, angst etc etc, Maar hsp helpt me ook om mooie of gekke dingen te zien en/of te horen. En als ik die uitspreek, soms namens een ander……….en ze daardoor of daarom mogen lachen of een inzicht verwerven, heerlijk toch. We kunnen hsp ook inzetten om het leven luchtiger en leuker te maken en goede adviezen te geven als de ander dat wil, “thats my life”

 3. Wat hsp-ers denken te zien bij een ander is eigenlijk een spiegel …. ze waarnemen volgens hun eigen lenzen en hebben het idee een ander te lezen, terwijl ze zichzelf beoordelen….

   1. Nee zeker niet…. je snapt dit alleen als he hsp-er bent. Op zulke reacties stoten we nu dikwijls. Ongeloof van een ander. Ongeloof van vele. Daardoor worden wij (als kind) dan onzeker en draag je dit mee als volwassene….

  1. Hoi vonk maan. Mijn naam is Eef, en ik ben het deels met je eens.We moeten onszelf héél goed kennen.Soms, en nu spreek ik voor mezelf,kan het ook zo zijn dat iemand gewoon een oude Ziel is, en al zó veel heeft doorleefd,dat hij/zij er wél los van is, van die gevoelens,of patronen, doch wel weet te lezen of te doorgronden wat die ander voelt.Groetjes Eef.

 4. Jeetje,ik heb hetzelfde! Ik praat ook altijd voor mijn beurt omdat ik al weet wat ze gaan zeggen……Maar dat moet ik afleren, want ze liegen daarna keihard dat dat niet waar is, als ik uitleg waarom ik dat doe…………Ik heb geen zin om mensen tegen de benen te schoppen en probeer deze situaties uit de weg te gaan. Zelfs therapeuten voelen zich niet op hun gemak bij mij en daardoor is er al menige therapie op niks uitgelopen…..

  1. dat hebben heelveel mensen tijdens een gesprek en dat zou kunnen doordat wat we zeggen altijd in vertraging afgespeelt wordt en jouw hersens hebben dat dan allang waargenomen alleen de stem volgt later….! ik hebhet zelf ook…begrijp niet waarom dat bij jouw als zo negatief ervaren wordt want ik ken legio mensen die dit ervaren en gewoon allemaal lekker positief….

 5. er wordt hier gezegt dat je voelt wat de ander zegt en vervolgens wordt er over ik zie gesproken..denk dat er veel verwarring is over voelen wat die ander voelt..is een onmogelijk gegeven namelijk..inderdaad geef je zélf een interpretatie aan wat JIJ voor gevoel krijgt bij de energie/het gedrag van de ander…let daar op want het voorkomt een hoop misverstanden..óók ten aanzien van hoog gevoeiligheid!

 6. Laten we zeggen dat we allemaal een beetje gelijk hebben. Dat we allemaal iets vinden, allemaal iets voelen en het allemaal goed bedoelen!

 7. En nu andersom, ik erken dat ik af en toe ook worstel met het gevoel wat ik oppik en het tegenstrijdige wat wordt geuit. Daar kan ik onder tussen wel mee dealen. Maar desonsanks ik dan onder het kopje hsp val, interpreteer ik mijn eigen gevoel soms ook verkeerd. Dat is menselijk. Ik zie het als een strijd tussen ego en ziel. Waar ik soms van baal is dat ik niet het ongevraagde advies krijg of iemand die dan lekker even de advocaat van duivel speelt. Dat is waar ik tegen aanloop. Ik ben niet perfect, en uit liefde mag je me altijd ongevraagd advies/(opbouwende) geven. Zo dat ben ik kwijt.

  Lief zijn 😉
  Groet Nanda

 8. Hallo iedereen, ik ervaar mezelf ook als hooggevoelig en ben er zoekende in een balans te vinden. Ik heb hierin veel gehad aan Eckhart Tolle en dan met name zijn boek de Nieuwe Aarde. Hierin heeft hij het ook over hooggevoeligheid en dan ook de behoefte om je hiermee te identificeren. Ik merk dat ik daardoor beter mijn reacties kan onderscheiden en de gevoelens van een ander. Wat ik hiermee wil zeggen is dat voor mij geldt dat aan elke ontmoeting twee kanten zitten en ieder zijn stukje verantwoordelijkheid heeft. Mijn verantwoordelijkheid is op een liefdevolle manier met mezelf en anderen om te gaan. Dat betekent niet dat we altijd maar reageren vanuit liefde, we zijn niet allemaal een Dalai Lama denk ik 😉 maar we voelen wel goed aan wanneer we wel en niet vanuit liefde handelen of gehandeld hebben en daar ligt naar mijn idee onze verantwoordelijkheid als hooggevoelige (en net als ieder ander mens) om de wereld te helen vanuit liefde.

 9. Je kunt van alles voelen maar waarom zou je ongevraagd uitspreken wat je voelt. Daarmee dring je maar al te vaak iemand iets op waar deze niets mee wil of kan op dat moment. En als ik dan ook nog eens in de reacties lees dat sommigen van mening zijn dat hetgeen zij aangeven te voelen wordt ontkent bestempelen als tegen hen liegen.. dan denk ik dat je je sensitiviteit niet helemaal hebt begrepen…

 10. Alles zien,alles voelen. Vooral de spanning bah doodmoe word je er van. pas als ik in mijn eigen huis ben kom ik tot mezelf. en vallen alle geluiden weg en spanningen.

 11. Wat ik nog mis is de eigen onzekerheid die het oplevert wanneer de ander ontkent wat ik zo overduidelijk zie en voel bij die ander, die ander spreekt dus uit dat ik gek ben en t fout zie…..

 12. wat ik lees komt me heel bekend voor. ik wil dit delen met jullie als een tip !!! ik heb in mijn HSP leventje hele grote vrienden gevonden in mijn pen en papier. gewoon een boekje en een pennetje. gaat overal mee naar toe. terug lezen doe ik zelden. is ook niet nodig vind ik. het is maar dat ik wat ik feitelijk wil zeggen op schrijf. dan ben ik het kwijt en kan ik verder met het volgende anders maken mijn antennes overuren…op deze manier houdt ik het bij me zelf. doe er niemand ‘kwaad’ mee. en zo ben ik met mezelf ‘in therapíe’ gegaan want dat liep ook iedere keer uit op frustratie van niet begrepen worden e.d.. autodidact als we zijn leer jezelf hiermee ook heel goed kennen en op den duur sla je een pad in dat minder confronterend is en helemaal bij jou past. je hebt dan ook niet zo zeer meer de neiging om je jezelf te uiten tegen een ander waardoor je leven er toch wel wat rustiger op wordt. helemaal vrij van ‘demonen’ ben je nooit. daarvoor zijn wij te speciaal !! maar door te schrijven komen je kwaliteiten boven drijven en worden je ogen geopend zodat je je kwaliteiten helemaal kunt/ gaat benutten. succes !!

 13. Ik moet zeggen dat ik herken in alle reacties hierboven een stuk waar ik het mee eens ben. Ik ben 2 jaar in relatie geweest met een narcist op verre afstand van me eigen omgeving waar ik nooit anders heb gekend dan liefde.. Dus zag de andere kant van een mens..het zoog me ziel leeg omdat je iemand zo graag wilt helpen.. omdat je het beste met hun voorhebt. Je voelt hun pijn.. ik raakte in een depressie viel in een tap tempo 20 kilo af waardoor iedereen dacht dat ik mezelf wat aan wou doen.. Ze drongen het op omdat ze me wilde helpen.. wat je wel kunt zien als je er zelf op gefocust bent maar ik was nog altijd op zoek naar de oplossing Hoe ik iemand anders kon helpen.. je loopt jezelf voorbij.. ik kwam bij de psycholoog en die benoemde mij tot hsp’er. Wat ik zag tijdens de relatie was de angst dat hij nog van zijn ex hield, mij pijn ging doen en ik mezelf zou verliezen die ik al voelde van dag 1. (Dat dacht ik) maar het bleek de intuïtie die jou iets probeerd duidelijk te maken.. het leven is tegenstrijdig helaas.. maar zie het misschien meer als zelgbescherming wat je voelt.. en laat de ander zijn eigen pad lopen zoals diegene dat wilt.. Want een mens dat het probleem niet ziet, ziet geen oplossing en zal jou als het probleem zien. Bij mij kwam het allemaal uit.. je leert ervan.. en bij elke ervaring word je sterker. Wees er niet te veel mee bezig.. en vermijd de mensen die de goedheid uit je willen zuigen.. maar geniet van je leven zoals jij dat wilt. Wees jezelf.. zorg dat je weet wie je bent dan sta je sterk in je schoenen.

 14. Mensen hebben het recht op hun eigen verhaal, op hun eigen privacy, hun eigen weg, hun eigen pad, recht op het maken van hun eigen fouten, en hebben het recht om iets pas met je te delen als zij dat willen delen.

  Ook interessant om hier The Work van Byron Katie op toe te passen. Wanneer je de behoefte voelt om die waarheid die jij voelt van een ander, ongevraagd met die ander te delen, wat is je gedachte/overtuiging daar dan bij?
  Deze sessie is wel toepasselijk: https://www.youtube.com/watch?v=OhFdeWLjf5k
  ……..Voel je ‘m? 😉

 15. Ik voel niet alleen wat de ander voelt of doormaakt maar heb ook vaak het sterke gevoel dat ik precies weet wat er gaat gebeuren. In mijn relatie heb ik ervaren dat die voorspelling bijna altijd uit komt. Ook heb ik geleerd om mijn mond te houden wanneer ik sterk iets voel. Nu vraag ik eerst of de betreffende persoon wil horen wat ik voel. Vorige maand heb ik op deze wijze een kennis, een psychotherpeut notabene, van een advies kunnen voorzien dat uit het niets kant en klaar op mijn lippen lag. Hij paste het advies toe en is dolgelukkig met het resultaat. Ik verwoordde het als zijnde dat ik de wijheid niet heb maar dat ik het simpelweg doorkreeg. Het voelen en ‘zien’ wordt ook sterker merk ik de laatste tijd en ‘zie’ alsmaar meer. Ik vind het niet lastig meer, ben wel in balans volgens mij omdat ik mezelf heb aangeleerd dat de gevoelens van anderen niet van mij zijn. Misschien dat het schrijven van bijzondere verhalen dat ik sinds een jaar doe daar bij heeft geholpen, en nog helpt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s