Liefde: vragen om aandacht

vertrouwen

Afgelopen zaterdag 23 november gaf ik mijn eerste workshop hooggevoeligen in de liefde. Het vond wederom plaats in de Kargadoor in Utrecht. Hieronder lees je een verslag toegespitst op ‘communiceren in de liefde’.

Communiceren met een positieve intentie
Communiceren vanuit liefde geeft je terug dat je alles wat je nodig hebt al hebt. Alles zit in jou en jij bent liefde. Als je liefde bent, jezelf vertrouwt, komt liefde terug. En de liefde komt terug wanneer de persoon blijft en zich laat zien in al zijn facetten: als alle emoties jouw kant op komen. Als twee mensen besluiten om alle emoties te omarmen en hiermee om te gaan dan zul je samen groeien. Vraag naar wat eronder ligt: ‘Wat heeft je boos, verdrietig en teleurgesteld doen voelen?’, ‘Wat raakt het in jou?’ en ‘Hoe gaan we verder?’

Het fundament van positieve communicatie is dat je weet waarvoor je het doet. In de eerste plaats doe je het voor jezelf. In een situatie waarbij je bijvoorbeeld aan je dochters vertelt dat je te moe bent om iets actiefs met hen te gaan doen, is het belangrijk dat jij jezelf die rust gunt. Vanuit het gunnen aan jezelf kan je op een positieve manier verwoorden dat je die rust nodig hebt en lekker op de bank wil hangen. Wanneer je vanuit liefde voor jezelf aangeeft wat je nodig hebt, zul je merken dat het een win-win situatie voor beide (en eventueel meerdere) partijen zal zijn.

Hou het bij jezelf
De vorm waarin je communiceert is essentieel voor hoe een boodschap overkomt. De grootste valkuil hierbij is, is dat je een boodschap zodanig communiceert dat de ander zich aangevallen voelt. Het credo is dan ook ‘hou het bij jezelf’. Wat voel jij? Wat gaat er door jou heen? Het gesprek kun je vervolgens het beste aangaan door vanuit de ik-persoon te communiceren. ‘Ik heb dit nodig. Ik merk dat het….en ik wil liever…hoe kunnen we dit realiseren? Wat vind jij ervan? Hoe sta jij erin?’

Vragen om aandacht
Als je behoefte hebt aan aandacht in welke vorm dan ook; woorden, een knuffel, een andere actie (koken, de afwas, kinderen ophalen), geef dat aan. Vertel wat je nodig hebt. In het kader van het voorbeeld waarbij je een foto-collage voor je geliefde hebt gemaakt, introduceer het. Vertel over je beweegredenen en wat het met jou deed, terwijl je het aan het maken was. Wacht de reactie af en als je meer wilt horen, vraag er dan naar. Bv. ‘Wat maakt de foto in je los?’ Of nog specifieker: ‘Terwijl ik het aan het maken was voelde ik me ‘……’ en vervolgens ‘voel jij dat ook zo of anders?’ Zo voorkom je een mogelijke teleurstelling en gevoel van verdriet wanneer iemand niet aan jouw verwachtingen voldoet. Verwacht niets, maar vraag erom!

Als verlamming optreedt
Het is heel naar wanneer er zich een situatie voordoet waardoor je verlamt. Vaak reageert het lichaam; je verstart, je keel wordt dichtgeknepen, je hart gaat razen en je krijgt het warm of het andere uiterste, je verandert in een koele kikker. Deel in een dergelijke situatie op zijn minst met je gesprekspersoon dat je het even niet meer weet. Vertel wat er op dat moment door je heen gaat. En vertel erbij dat het niet goed voelt en dat je even de weg kwijt bent.

Naast het thema ‘communiceren in de liefde’ was het enorm inspirerend en boeiend om dieper in de persoonlijke liefdesthema’s te duiken zoals ouder-kind relatie, liefde geven aan jezelf en de balans tussen vrouwelijke en mannelijke energieën. Dit is een workshop waar ruimte is voor waar je werkelijk tegenaan loopt in de liefde. In de nieuwsbrief van december zal ik bekend maken wanneer deze workshop opnieuw plaats zal vinden.

Heb je behoefte aan een 1-op-1 coachingsessie over de liefde? Je bent welkom, boek een introductiesessie! 

Meld je hier aan voor de Orchid of Life nieuwsbrief! 

2 gedachten over “Liefde: vragen om aandacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s