HSP & Burnout: hoe raakte ik erin verzeild?

Hooggevoelige personen hebben een grote kans om in een burnout verzeild te raken. Waardoor komt dit? Wij zijn van nature mensen die veel opmerken en hierdoor weten wat mensen en situaties nodig hebben. Aansluitend zijn hooggevoelige personen van nature gevers en willen graag helpen, ze voelen de motivatie om de handen uit de mouwen te steken. Dit gaat net zo lang door, totdat lichaam en geest aangeven dat het genoeg is geweest. De emmer loopt over. Je kan alleen blijven geven als je op verschillende manieren er ook wat voor terug krijgt: liefde, aandacht, erkenning en waardering.

Waar ik achter ben gekomen, is dat mensen keihard werken om gezien te worden. Dit klinkt heel simpel, maar de emotionele lading erachter is een stuk zwaarder. In het verleden, in onze jeugd waren we niet gezien voor wie we zijn. In het geval van hooggevoelige personen kan het zelfs zijn dat er nare opmerkingen jouw kant opkwamen, simpelweg, omdat ze niet om konden gaan met jouw gevoeligheid en aandacht voor alles.

Het is heel normaal om als kind nieuwsgierig te zijn en om aandacht te vragen. Als je vervolgens te horen krijgt dat je onbehoorlijke vragen stelt (richting bijvoorbeeld seks en geslachtsdelen), raar bent omdat je de warmte (het weer) niet prettig vindt of afgekapt wordt omdat je continue loopt te zingen of muziek maakt met alles wat je tegenkomt dan komt dit hard aan in het gevoelige hart.

Door die clash van jezelf willen zijn, maar hierin niet begrepen noch gehoord te worden, ontstaan er diverse belemmerende overtuigingen van waaruit je gaat leven. Hoe deze overtuigingen klinken is afhankelijk van het karakter van de persoon, de gezinssamenstelling, de cultuur en het land waar de desbetreffende persoon in leeft. Maar waar het vaak op neerkomt, is dat jij het hebt gedaan. Jij draagt schuld: ‘Ik ben lui’, ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben dom’ en ‘Ik ben zwak’.

Voortkomend uit deze belemmerende gedachten ga je overcompensatie gedrag vertonen om de liefde, aandacht, erkenning en waardering te ontvangen waar je onbewust zo sterk naar verlangt. Het keiharde werken in combinatie met het volgen van een opleiding, de zorg en verantwoordelijkheid voor een gezin of ouders, hobby’s, sociale activiteiten en noem maar op kunnen alleen maar stand houden wanneer jij jezelf compleet wegcijfert.

Een burnout ligt op de loer in de vorm van verkoudheden en andere fysieke klachten die met regelmaat terugkomen. Je komt niet zomaar in een burnout, het is een vorm van oververmoeidheid en overspannenheid die een lange aanloop heeft. Een aanloop waarbij snel terugkerende verkoudheden en fysieke klachten stelselmatig worden genegeerd. Vaak gebeurt er iets wat de druppel vormt die de emmer over laat lopen: een echtscheiding, een liefdesbreuk, een auto ongeluk, een kind in het ziekenhuis of een ouder die op sterven ligt. 

Het kan ook zijn dat je als kind niet eens een fase hebt doorgemaakt waarbij je jezelf was. Hooggevoeligen personen zijn namelijk als een spons wat betreft het voelen en aanvoelen van emoties en energieën van anderen. Als kind heb je misschien wel de fase van het kind-zijn volledig overgeslagen en ben je gaan zorgen voor je ouders of zussen en broers. Je kunt ‘zorgen’ lezen als de letterlijke vertaling ervan, het fysiek zorgen voor de ander of vertalen naar jezelf wegcijferen, zodat zij geen aandacht aan jou hoefden te besteden, zij hadden al genoeg zorgen aan hun hoofd.

De hooggevoelige personen die ik in mijn praktijk, workshops en lezingen heb gesproken en een burnout hebben doorgemaakt of er middenin zitten, zijn wel van mening dat ze er sterker uit zijn gekomen. Na deze fase waarin je niet eens meer kunt vertrouwen op je eigen geest en lichaam in de vorm van vergeetachtigheid, totale concentratieverlies en geen energie hebben om jezelf te verzorgen en te koken, breekt er absoluut een fase aan waarin je beseft dat het zo had moeten zijn.

Deze fase had je mee moeten maken om terug te keren naar wie jij in wezen bent, wat je werkelijke talenten zijn en hoe jij door het leven wilt gaan. Een burnout geeft je de gelegenheid om jouw eigen behoeften te leren kennen en te leren kiezen voor wat jou gelukkig maakt.

Meer lezen over HSP & Burnout? Klik hier door…

Met Com-Passie, 
Chungmei Cheng
HSP Coach & Rebirther 

Zijn wie je bent, dat is geluk, ontspanning en plezier 
Landingsbaan: http://www.orchidoflife.nl
Of maak een afspraak voor de introductiesessie in mijn praktijk in Den Haag of via (video)bellen.

10 gedachten over “HSP & Burnout: hoe raakte ik erin verzeild?

 1. Dit artikel kan niet beter verwoorden wie ik was als kind, hoe mijn jeugd was en tot volwassenheid geraakte en tot de persoon ben geworden die ik nu ben…

 2. Wat ben ik blij dat je jouw/ jullie processen zo open, eerlijk en helder omschreven deelt. Het is voor mij zeer waardevol en zeer herkenbaar en helpt me weer om verder te gaan met mijn proces. Dankjewel💖

 3. Dag Chungmei,

  Wat weet je HSP en alles wat daarbij hoort elke keer weer goed te verwoorden. De ‘aanloop’ naar de burn-out heb ik achter de rug evenals het (moeizame, jarenlange) herstel. Het heeft me veel pijn en verdriet, maar ook inzicht gebracht. Het woord ‘overcompensatie’ past bij mij als een goed zittende jas. Herkenning (en erkenning) zijn de sleutelwoorden die ik in jouw artikelen vindt. Dank je wel.

 4. Dag Chungmei,

  Dit artikel is echt een Eye-opener voor mij.
  Ik herken me er volledig erin.
  Jarenlang wegcijferen voor iedereen en nauwelijks aan jezelf toekomen. Het uitstellen van eerst moet ik dit doen en dan kom ik aan mezelf toe. Zo ging het dag in dag uit totdat ik fysieke klachten voelde in me lichaam. Ik begreep maar niet waar het vandaan kwam.
  Complete stress waarschijnlijk. Waar ik nu achter gekomen ben dat ik niet genoeg tijd nam voor mezelf. Ik was totaal mezelf niet. Maar op dit moment ben ik stap voor stap aan het ontdekken wat goed is voor mij. Nogmaals bedankt.

 5. Super herkenbaar! Inderdaad een herkenning van mijn zijn als kind en precies de reden waarom ik in een burnout geraakte. Ook de fase van ‘het moest zo zijn’ ben ik tegengekomen. Ik leef nu veel bewuster dan vroeger, bewuster van mijn talenten als hooggevoelige vrouw. Tijd om aan een volgende fase in mijn leven te beginnen en mijn talenten extra vorm te geven. Fijn te lezen dat het herkenbaar is voor andere want het blijft toch vaak een eenzaam en onbegrepen gevoel, dat hooggevoelig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s