HSP: (on)verklaarbare lichamelijke symptomen: jeuk, druk op de borst, stijve nek en haaruitval

Een half jaar na mijn eerste rebirthing sessie ontving ik een rebirthing sessie van niemand minder dan mijn partner Arnold. (De eerste ontving ik van zijn moeder) Met hernieuwde energie, kennis en rebirthing ervaringen opgedaan in Brazilië heeft hij mij begeleid. Dankbaar!! Ik kan wel een gat in de lucht springen. Voor deze sessie zat ik behoorlijk vast. Van verschillende kanten vastgezet door fysieke symptomen. Verschrikkelijk. Vooral die jeuk. Deze begon begin mei, twee weken later verspreidde de jeuk zich. 

‘s Ochtends werd ik wakker met jeuk in mijn handen, voeten en enkels. Dit werd begeleid door een enorme druk op mijn borst recht door het borstbeen richting mijn rug, een stijve nek en enorm veel haaruitval. De sessie kwam als geroepen, anders zou ik doordraaien.

Een paar dagen voor de sessie was ik zo alert om te googelen op ‘spirituele jeuk’. Mijn gevoel vertelde me dat die jeuk te maken had met onverwerkte emoties. Door het vertrek van Arnold naar Brazilië en zijn verblijf van twee weken was ik al door een boel emoties gegaan. Wat had dit in hemelsnaam te betekenen? Wat wilde er nog uit? Hoewel ik last had van de fysieke symptomen ervoer ik veel creativiteit, ik had zin om weer aan de slag te gaan. Alles waar ik werk-gerelateerd mee bezig was, bereidde mij voor op het ontvangen van mensen in mijn coachingpraktijk vanaf juni. Google bracht mij naar de volgende tekst:

Veel mensen van wie de Kundalini-energie onverwacht is vrijgekomen weten niet wat er met hen gebeurt, en de bestaande maatschappelijke onwetendheid over dit multidimensionale transformatie proces maakt het moeilijk om medische of alternatieve hulpverleners, of geestelijke raadslieden te vinden die de symptomen herkennen, zeker wanneer ze sterk fysiek zijn. Veel mensen weten dat de vrijgekomen Kundalini-energie de deuren kan openen naar allerlei mystieke, paranormale en magische ervaringen, maar weinig mensen realiseren zich dat het ook een dramatische impact op het lichaam kan hebben.

Klonk interessant en ik kreeg het gevoel dat ik op de juiste plek was aanbeland. Ik wist dat Kundalini voor levensenergie staat, maar voor de duidelijkheid heb ik een omschrijving opgezocht:

Kundalini betekent levensenergie of universele energie. Kundalini is een Sanskriet woord, dat “opgerold” betekent. Het duidt op de energie die traditioneel gezien, drieëneenhalf keer opgerold ligt aan de basis van onze ruggengraat. Deze energie is in feite onze grootste kracht van creativiteit en bewustwording.

Ik las verder en kwam bij een enorme lijst aan symptomen oftewel manifestaties van de vrijgekomen Kundalini-energie. Een aantal van deze symptomen maakten mij duidelijk waar ik doorheen ging:

 • Jeukende, trillende, prikkende, tintelende, stekende of kriebelende sensaties,
 • Kriebelen en jeuken van voeten en benen,
 • Veranderingen in eet- en slaappatronen,
 • Pijnen en blokkades op wat voor plek dan ook; vaak in de rug en nek
 • Toegenomen creativiteit: nieuwe interesse in zelfexpressie en spirituele communicatie d.m.v. muziek, kunst, poëzie,
 • Toegenomen begrip en gevoeligheid: inzicht in de eigen essentie; dieper begrip van spirituele waarheden; bijzonder bewustzijn van de omgeving,
 • Een bijna dwangmatige behoefte om te mediteren (in mijn geval: yoga),
 • Sterk naar binnen gericht zijn (kraamvisites zijn voorbij, baby Dían slaapt door, meer tijd voor mezelf),
 • Een sterk gevoel van liefde ervaren,
 • Onvrijwillige lichaamsbewegingen, komen vooral voor tijdens meditatie, rust of slaap: schokken, trillen, bibberen; het gevoel door een innerlijke kracht in houdingen te worden geduwd, of het lichaam op een ongebruikelijke manier bewegen.

Het lezen over de manifestaties van de vrijgekomen Kundalini-energie stelde mij gerust. Dat ik op het juiste pad zat, werd bevestigd doordat ik voor het eerst de onvrijwillige lichaamsbewegingen ervoer tijdens deze rebirthing sessie.

De sessie begon met rustig in- en uitademen om tot ontspanning te komen. Pas bij volledige ontspanning zouden we beginnen met de verbonden ademhaling. Binnen een halve minuut was ik aan het huilen, ik kon het eindelijk gaan doorvoelen. De verbonden ademhaling bracht de jeuk naar de oppervlakte, mijn benen en armen begonnen te jeuken. Het verspreidde zich naar mijn onderbuik. Ondertussen kwam de druk op mijn borst omhoog. ‘Waar wil het naartoe?’, vroeg Arnold. Naar boven, zei ik, met tranen die over mijn wangen liepen.

Het was heel dubbel; ik wilde het doorvoelen, maar tegelijkertijd vond ik het eng. Ik had nog nooit eerder zoveel jeuk ervaren in het dagelijks leven. Wat zou het naar boven brengen? Ik heb dingen geroepen die ik mij niet meer kan herinneren. Het enige wat ik mij herinner was dat ik ging schelden in mijn dialect. Ook voelde ik dat mijn arm net als mijn been uit zichzelf begonnen te bewegen. (onvrijwillige lichaamsbewegingen) Ik dacht nog: doe ik dit? Nee, het ging vanzelf, de Kundalini-energie stroomde door mij heen.

Tijdens de laatste fase waarin ik mij volledig ontspande na het doorvoelen van zoveel emoties en fysieke uitingen voelde ik mij heel sereen. Rondom mijn ogen voelde het heel zacht en licht. De dagen erna was de jeuk beduidend minder. Deze rebirthing/ademhalingsessie voelde als een eerste aanzet om datgene wat de Kundalini-energie wilt opruimen, volledig op te laten lossen.

Lees ook:

Rebirthing: ademen om in emotionele vrijheid te leven
Rebirthing: adem je vrij van emotionele blokkades

3 gedachten over “HSP: (on)verklaarbare lichamelijke symptomen: jeuk, druk op de borst, stijve nek en haaruitval

 1. Hallo, wat fijn dat ik dit artikel tegenkom . Ook als een soort van bevestiging. Hier nog eentje met vreselijke jeuk wat al een dikke week duurt. Kan er niet van slapen. Heb veel spirituele ervaringen en merk dat mijn lijf bij elke hereniging van een wezendeel even in opspraak komt als naweëen van bepaalde trauma die er fysiek nog uit wil. Deze keer is het wel heel heftig. En nee het is geen allergische reactie. Er is geen uitslag. Het is alsof er duizenden beestjes onder je huid kruipen. Ben op zoek naar tips….. olie insmeren helpt niet. Drink ook goed water en kruidenthee zodat de afvalstoffen weg kunnen….hoe lang kan zoiets duren? Hoop op een reactie 🙂

  1. Dank voor het delen van je ervaring. Ik begrijp je helemaal. Het zijn gevoelens waarmee je in contact dient te komen die voor de jeuk zorgen. Wat ik in mijn praktijk tegen ben gekomen is dat de jeuk een relatie heeft met onderdrukte woede die naar de oppervlakte komt en gezien en erkend wilt worden. Een tip is om rebirthing op te pakken onder begeleiding. Ben je daar bekend mee? Op deze blog kun je er meer over lezen als je in de zoekbalk “rebirthing” intikt. Ik begeleid deze sessies in mijn praktijk in Den Haag. Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

   1. Ja ik heb er wel eens iets van gehoord maar te weinig dat ik precies weet wat het inhoudt. Heb tot nu toe zelf heel veel kunnen oplossen met zelf regressie, quantum touch healing en kristal werk. Dus dit is voor mij vreemd. Ik ga me er in verdiepen. Dank je wel voor je reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s