Woede: ik wilde de “brave” zijn

De woorden van de schrijver van deze e-mail raakten mij diep en stimuleren mij verder te gaan met mijn werk.

Beste Chungmei,

Enkele weken geleden heb ik bij je het boekje “Ben ik boos? Dan mag dat!” besteld. Op de boekenlegger die je in het boekje had gedaan, vroeg je of ik een reactie wil geven, en dat wil ik graag doen.

Ik vind het boekje in één woord echt grote klasse. In heel eenvoudig taalgebruik leg je de problematiek rond HSP en woede uit zonder al te lang uit te wijden, met relevante voorbeelden, en je blijft mooi dicht bij de kern van het verhaal. Dat betekent dat je heel ver boven de stof staat en heel kernachtig kunt uitleggen waar het om gaat. Daar mogen heel veel auteurs van psychologische boeken een voorbeeld aan nemen. 

Voor mij is het een boekje dat ik nu één keer gelezen heb, maar nog een keer wil lezen. Dan meer op een studieuze wijze met pen en papier erbij om wat aantekeningen te kunnen maken. Echt heel veel wat je in het boekje beschrijft, herken ik. Zelf ben ik een hooggevoelig persoon die al vroeg als kind zijn woede is gaan inslikken, ook omdat mijn zus, ook hooggevoelig, juist heel vaak kwaad was op mijn ouders en ik de “brave” wilde zijn. Ook bij mij is mijn woede zo diep weg dat ik het niet meer voel, hooguit af en toe wat verdriet, wat dus vaak samen gaat met woede.

Ik vind het mooi dat je in zo’n korte tekst zoveel wijsheid beschrijft. Veel HSP’ers kunnen daar zeker hun eigen graantje uit meepikken. Verder vind ik het mooi hoe je beschrijft wat je er zelf mee kunt doen om dichter bij je woede te komen en dit los te kunnen laten. Meer liefdevol met jezelf en met de perso(o)n(en) waar je boos op bent leren omgaan. Het is makkelijker beschreven dan in de praktijk gedaan, althans zo is mijn gevoel hier nu bij. Je hebt namelijk je hele leven (ik ben nu 63), veelal in een hoekje weggeduwd, al een andere houding gehad. Maar ik ben het ermee eens dat het zo moet, zoals je beschrijft. Vaak zal daar denk ik ook wel ondersteuning van anderen als hulp bij nodig zijn. In ieder geval ga ik vooral ook dit deel van het boekje nog eens goed lezen.

Maar, kortom, een heel goed boekje, over denk ik een soort problematiek die bij heel veel HSP’ers speelt. Ik vind het leuk dit even aan je te laten weten.

Het eboek “Ben ik boos? Dan mag dat!” kun je bestellen via deze bestelknop:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: