50 Uitingen van mijn hooggevoeligheid

Bij deze wil ik 50 uitingen van mijn hooggevoeligheid met je delen:

1. Waardevolle gesprekken en contacten staan hoog op mijn prioriteitenlijstje.

2. Doordeweeks ontvangen wij haast geen bezoek in de avonduren. De avonduren heb ik nodig om te ontladen en weer op te laden voor de volgende werk- en mamadag.

3. Vanaf 2007 heb ik geen tv in huis. Wel kijk ik weleens wat op de laptop. Dan liever lichte humoristische en/ of romantische films en series. Comedy en cabaret zet ik ook weleens op.

4. Heb een sterk reukvermogen. Pasgeleden hield ik mijn neus dicht in een sprinter, terwijl er nog voldoende zit- en staruimte was. Het was muf en de mengelmoes van verschillende geuren was heel vies. Wanneer de vuilnisbak stinkt, moet de vuilniszak zo snel mogelijk worden verschoond.

5. Last-minute veranderingen ervaar ik als stressvol. Een voorbeeld is wanneer we hebben besproken hoe we het met de kinderen gaan doen wanneer één van ons iets voor onszelf wil doen en dat Arnold met een ander voorstel komt. De mentale switch kan niet plaatsvinden, omdat ik emotioneel voorbereid was op de eerste afspraak.

6. Lage pijngrens: een snee in het topje van mijn vinger of gestoken in het ooglid en ik ben gedesoriënteerd. Ik voel mij dan onwel in het hele lijf.

7. Meehuilen met films. De laatste film waarbij ik dat hartstochtelijk heb gedaan was Spirit: Stallion of the Cimarron.

8. Thuis zijn; comfortabele kleding aan en mijn haar in een grote knot bovenop mijn hoofd.

9. ’s Ochtends sta ik stil bij welke kleur kleding ik wil dragen. Ook welk materiaal en patronen ik wil dragen. Ik knip labels uit kleding.

10. Intuïtie spreekt met mij via gedachten en beelden die plots tot mij komen.

11. Het ene moment iets denken of wensen en het op een later tijdstip bewaarheid zien worden.

12. Aan zee ervaar ik dat de tijd stilstaat. (Ook tijdens een hammam massage > LeesTip: Hammam: nieuwe lichamelijke sensaties)

13. Rust vinden in creatief bezig zijn met boodschappen doen, koken, lezen, kleuren, verven, papier, opruimen en schoonmaken.

14. Schrikken van plotselinge geluiden of luide kreten.

15. Bij zonlicht in de auto of tijdens het wandelen en fietsen heb ik vaak last van de felheid van de zon. Een zonnbril brengt soelaas.

16. Als ik bij een baby ben ervaar ik heel veel rust.

17. Aanvoelen wat mensen nodig hebben wanneer ze emotioneel zijn en dit proces intuïtief begeleiden.

18. Ik voel mij thuis in de energie van kinderen.

19. Zielscontacten aangaan. Zielscontacten ervaar ik ook als familie. De relaties zijn vrediger en fijner dan met de mensen met wie ik een bloedband heb.

20. Communicatie met dierbaren die heen zijn gegaan via signalen uit het universum.

21. Ik voel, hoor en zie het wanneer iemand reageert vanuit belemmerende patronen.

22. Ik heb het nodig om mijn observaties te delen. Schrijven en spreken zijn mijn uitingsvormen.

23. Ik communiceer met de ziel van de mens met al mijn zintuigen.

24. Wanneer ik lekker in mijn energie zit maak ik op een sociale gelegenheid met meerdere mensen een babbeltje. Als ik niet lekker in mijn vel zit, hou ik mij afzijdig, praat met een enkeling, help mee of speel met de kinderen. (LeesTip: Hoe om te gaan met negatieve energie op een verjaardagsfeest: 10 tips)

25. Na een half glas alcohol ben ik al aangeschoten.

26. Als achtjarige begon ik met het schrijven in dagboeken. Dat was mijn manier om prikkels te verwerken. Sinds ik met Arnold ben, is het schrijven meer en meer overgegaan in het al pratende te verwerken.

27. Ik word blij van de planten in ons huis.

28. Ik hou ervan om lichamelijk in beweging te zijn, om de energie in mijn lijf te voelen stromen.

29. Ik hou niet van de kermis en attractieparken.

30. Mooie zangstemmen raken mij diep in de ziel waardoor de tranen over mijn wangen kunnen rollen.

31. Onrechtvaardigheid maakt mij boos en verdrietig en motiveert mij meer om te blijven doen wat ik doe.

32. A zeggen en B doen. Gewoon niet doen bij mij.

33. De veranderingen die ik doormaak op het gebied van voeding. (LeesTip: HSP Voeding: ik laat mijn lichaam beslissen, keer op keer)

34. Ja: tweedehands kleding, meubelen en spullen.

35. Ja: meedoen met de ruileconomie.

36. Ik kan helemaal opgaan in de geuren, kleuren en smaken van een fijne maaltijd.

37. Als ik achter mijn laptop aan het werk ben, moet je eerst mijn aandacht trekken, voordat ik je hoor.

38. Een zoemend geluid in een ruimte waar het voor de rest stil is, vind ik heel vervelend.

39. Wanneer er oud zeer uit mij moet, heeft dit zijn weerslag op mijn lichaam. Zintuigen gaan “uit” en ik kan last hebben van hoofdpijn en andere lichamelijke pijntjes. Na het uiten van de heftige emoties verdwijnen de lichamelijke pijntjes als sneeuw voor de zon.

40. Ik kijk iemand graag in de ogen aan bij een weerzien en afscheid.

41. Winkelen doe ik het liefste op doordeweekse dagen of ’s ochtends in het weekend.

42. Ik word helemaal blij van gebaren gegeven met aandacht en veel blijdschap zoals een kaartje, brief per post, een spontaan bloemetje, zelfgemaakt eten en groente en fruit uit eigen tuin. En vrienden die hun huis aanbieden, zodat we kunnen genieten van een andere omgeving.

43. Op vakantie doe ik het graag rustig aan in plaats van op de toeristische toer te gaan. Ergens zitten en wandelen waar ik de cultuur van het land voel. Ook kies ik liever voor actieve vakanties waarbij het lijf actief en soepel wordt gehouden. Salsa, yoga, wandelen, fietsen en zwemmen.

44. Ik voel mij vaak een nerd, omdat ik voornamelijk bezig ben met persoonlijke en emotionele groei. Gelukkig ervaar ik “het-nerd-zijn” wel op een positieve manier.

45. Ik ben allergisch voor oneerlijkheid. (Lees ook: Communicatie: eerlijk zijn duurt het langst)

46. Ik spreek het liefst 1-op-1 af met vriendinnen of in kleine groepjes van drie of vier personen.

47. Ik vind het gezellig om mij privé en professioneel in een groep te begeven, maar hou mij meer op de achtergrond. (Bv. tijdens een verjaardagsfeestje of cursus/opleiding)

48. Als kind was ik veel aan het dagdromen.

49. De pijn van de ander voelen en hierdoor graag willen helpen. Met vallen en opstaan geleerd dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar emoties en keuzes in het leven.

50. Intense behoefte om de wereld een stukje mooier te maken door hooggevoeligheid onder de aandacht te brengen. (LeesTip: HSP: leven vanuit passies en missies)

Op de facebookpagina Hooggevoeligheid & Intuïtie staan een tweetal video’s waarin ik spreek over mijn hooggevoeligheid. Deze vind je onder de titel ‘Ik ben hooggevoelig’ en ‘Ik ben hooggevoelig (deel 2)’ opgenomen in oktober 2017. Klik hier door om deze video’s te bekijken. 

Herken jij je in bepaalde uitingen die ik heb omschreven? En hoe uit jouw hooggevoeligheid zich? Laat het aan mij weten door te reageren op deze blog! 🙂

20 gedachten over “50 Uitingen van mijn hooggevoeligheid

 1. Deze 50 uitingen passen helemaal in mijn straatje! Ik kan niet tegen onverwachte drastische veranderingen. Ik heb daardoor mijn baan op moeten zeggen jammer genoeg. Heb wel een nieuwe baan, maar ben er minder gelukkig mee.

 2. Hallo, ja zeker herken ik me in bepaalde punten en punten waarin ik mezelf ook weer in leer kennen, leuk dat je dat al kan, ik ben mezelf nu pas aan het leren kennen,?ik vind dat niet simpel naar jezelf kijken grts Kathy

 3. Heel veel herkenbare dingen. Vooral mooi om te zien / lezen dat dit niet zo abnormaal is als dat ik altijd dacht.
  Ik zeg niet dat ik alles zo ervaar maar toch minstens 40/ 50 punten.
  Ik vond t altijd vreemd dat als de familie langs kwam met hun kinderen, dat t dan leek alsof die kinderen met al mijn aandacht kreeg en ik meer begrip naar hun noden aanvoelde . Terwijl de rest vd familie vooral hun ding / babbeltjes/ drinken hadden. Op zich was t niet dat dat niet boeiend kon zijn . Maar het werd dan vaak zo druk dat ikvond dat de kinderen me meer rust en dankbaarheid / oprechtheid toonde tov sommige hyocriete volwassenen.
  Als kind voelde ik me het buitenbeentje.
  Ik dacht veel te veel nqaover alle impulsen rondom me. Kon me niet focussen op de lessen. Hoorde iedereen wel iets doen.
  Zag elk insect wel rondlope/ vliegen.
  Ik dacht dat het aanvoelen en denken
  Aan iemand eerder toevallen waren.
  Soms dacht ik och dat is mijn zesde zintuig dat ik meer ontwikkeld heb ( owv problemen in jeugdjaren/ allerter op alles)
  Maar misschien moet ik gewoon concluderen dat ik ben wat ik ben en voel wat ik voel. Beetje anders dan sommige mensen maar dat is meer dan ok !

 4. Wat mooi en herkenbaar. Helaas lukt het mij nog nog om die rust te vinden en ben ik voornamelijk met verwerken bezig.

  Wat me opviel is dat je zegt dat intuïtieve dingen ook doorkomen via je gedachten. Ik heb het idee dat ik dat ook sterk heb in hoge mate maar dacht dat dit voornamelijk via je hart kon. Wel lastig te onderscheiden vind ik het nog omdat ik veel in mijn hoofd zit en het vaak overvol is .. heb je tips in het kunnen onderscheiden van gedachten, verwerkingen en intuïtieve gedachten?

  Liefs Djamiela

 5. Ik herken echt heel veel uit jouw 50 uitingen! Maar ik weet dan ook wel dat ik hoog gevoelig ben. Het zo opgesomd zien staan geeft me een fijn gevoel van herkenning.

 6. Veel herkenning in het voelen/aanvoelen en ruiken en omgaan met eten/spullen! Ook zeker dat ik persoonlijk en emotioneel continue aan mezelf wil werken en wil ontwikkelen, in tegenstelling vaak tot veel mensen in mijn omgeving. Soms denk ik: Wat doe ik nu eigenlijk vaak ’s avonds of in mijn vrije tijd? Als ik dan terug denk, ben ik veel bezig met dingen uitzoeken waar ik nog aan zou willen werken of op mezelf aan het reflecteren of een cursus aan het volgen etc. Heel grappig en herkenbaar dus!

 7. Zeer herkenbaar. Fijn om nog eens te lezen dat ik niet alleen, zo voelt het soms. Kon mij vinden 45/50 van de uitingen.

  Fijne dag iedereen

 8. Zeer herkenbaar. Fijn om nog eens te lezen dat ik niet alleen, zo voelt het soms. Kon mij vinden 45/50 van de uitingen.

  Fijne dag iedereen

 9. Zeer herkenbaar. Fijn om nog eens te lezen dat ik niet alleen ben, zo voelt het soms. Kon mij vinden 45/50 van de uitingen.

  Fijne dag iedereen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s