HSP: hoe je veerkracht inzet om stress te lijf te gaan

IMG_4647

Ik luister naar een jongedame op de bank. Ze is enthousiast aan het vertellen dat ze een mindere week ertussen had zitten. Een aantal nachten waarbij ze niet kon slapen. Dit kwam door stress. En stress zorgt ervoor dat ze slechter voor zichzelf gaat zorgen waardoor slapeloosheid ook nog eens om de hoek komt kijken. Maar ditmaal verliep het anders. Terwijl ze zich door en door moe voelde, besefte zij zich dat ze het tij kon keren.

Ze had deadlines staan en deze wilde ze halen. Ze wist waar het verkeerd ging, ze moest beter voor zichzelf zorgen. Hierdoor voelde ze zich direct beter en kon ze zich goed focussen op haar creatieve werk (zang, songteksten schrijven, muziek maken) en de deadlines. Geweldig. Terwijl ik haar woorden en positieve en krachtige armgebaren in mij opnam legde ik een link met een sessie eerder in de week.

Het komt vaker voor dat ik in één week meerdere personen spreek wiens ontwikkelingslijnen parallel lopen. Dat vind ik zo bijzonder. Ik hoor iemand aan en besef mij dat ik het eerder in de week al heb gehoord. Alleen speelde het zich af in een geheel andere context en levensfase.

Ditmaal ging het om de ontwikkeling van de eigenschap veerkracht.

Veerkracht is de mate waarin je je kunt aanpassen aan een veranderende situatie, en kunt herstellen tijdens of na een stressvolle gebeurtenis.

De jongedame in kwestie was daadkrachtig ten aanzien van de slapeloosheid en gebrek aan energie die ze ervoer. Waar ze vroeger er slap bij zou hangen, totdat ze er langzaam uit zou krabbelen was ze deze keer er een stuk alerter op en wist ze exact wat ze moest doen om zichzelf weer op het juiste spoor te krijgen.

Haar daadkracht herinnerde mij aan eenzelfde getoonde daadkracht, maar dan van een dame wiens huid wederom in vuur en vlam stond. Het eczeem op haar gezicht was terug op een hele heftige wijze. Ze schrok. Ze was toch al bezig geweest met het uiten van de woede die aan het eczeem ten grondslag lag? Ze had toch rust genomen? Blijkbaar moest er nog heel veel verdriet uit. Het duurde even, voordat ze doorhad dat bepaalde emoties eruit wilden.

De avond ervoor had ze een enorme behoefte aan eten. Ze had teveel op en ging met een zwaar gevoel in de buik slapen. De volgende dag sloeg de eczeem toe en dit zette haar aan het denken. Ze besefte dat meer willen eten dan nodig is voor haar een teken is dat ze emoties aan het onderdrukken was. Die emoties waren zo heftig dat ze er wel via een andere weg uit wilden en dat was via de vertrouwde eczeem-weg.

Ze besloot de buikklank te gaan doen in de badkamer. (waar hopelijk niemand haar zou horen) Ze was vertrouwd met het doen van de buikklank, omdat ze deze meerdere malen tijdens rebirthing sessies bij mij had gedaan. De buikklank maakte al het verdriet vrij dat eruit wilde. Ik zag haar een aantal dagen later. De huid van haar gezicht zag er goed uit. Het was zoals zij aangaf: ‘Vele malen beter dan op de dag waarbij het in vuur en vlam stond.’

Deze stressvolle gebeurtenis, het wederom openbaren van enorm veel eczeem, had ze snel weten te tackelen door te gaan doen wat nodig was om deze situatie te ontstijgen. Hierdoor was de eczeem veel sneller gezakt dan wat ze voorheen had ervaren. Net zoals de jongedame die haar deadlines wilde halen wist dat ze beter voor zichzelf moest gaan zorgen om het tij te keren.

Deze dames toonden de capaciteit om zich aan te passen aan een veranderende situatie en herstellende sneller van een stressvolle gebeurtenis. Maar veerkracht is ook: groeien en leren van stressvolle situaties. Het vallen en opstaan hoort erbij om te komen tot het besef dat je je beter wilt voelen dan dat je je altijd hebt gevoeld. Tijdens dit proces leer je de signalen van je geest en lichaam te herkennen en leer je er adequater op te reageren.

Ben je benieuwd wat een introductiesessie jou op kan leveren? Klik hier voor meer informatie en om een afspraak te maken…

Wees welkom op mijn website Orchid of Life HSP Coaching & Rebirthing. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s