HSP & Daten: over pijnlijke speeddate ervaringen

img_20180706_202441.642

Hieronder een ingezonden verhaal over online daten en speeddaten…

Op een vroege zomeravond ga ik in de kloosterhof zitten in hartje Utrecht. Ik zit hier graag. Ik heb net polo shirts gekocht in zacht wit en een donkere aarde tint. Nadat ik mijn verse salade heb opgegeten begin ik met schrijven.

Wie van jullie wordt er regelmatig geconfronteerd met onbegrip of bot gedrag vanwege je gevoelige karakter? Steek je hand op.

Bij online daten en speeddaten gebeurt dit ook. Alleen ervaar ik meer pijn dan in normale dagelijkse situaties. Dat komt omdat ik me bij daten kwetsbaar opstelt. Als HSP (extravert) heb ik ervaren dat bij online daten en bij speeddaten het er pijnlijk aan toe kan gaan. Als je de advertenties leest dan staat er bijna overal in dat vrouwen een gevoelige man zoeken die oprecht is en interesse toont. Die interesse toon ik in mijn reactie. Ik ga altijd in op wat ik in hun profiel heb gelezen.

Ik kreeg zelden een reactie. Aan die paar reacties die ik kreeg merkte ik al snel dat vrouwen mijn uitgesproken romantische ideeen en zeer gevoelige aard interpreteren als gretig. En daar houden ze niet van. Dat lijkt totaal in contrast te staan met wat ze op hun profiel schrijven.

Op een typisch profiel van een vrouw lees je dat ze een gevoelige man zoekt. Ik vraag me wel eens af wat ze daar mee bedoelen. Zou ze bedoelen dat ze een man zoekt zoals ik? Autonoom en hooggevoelig, zéér romantisch, empatisch en sensueel?  Of vindt ze mijn  gevoelens niet zo boeiend. Bedoelt ze een man die zich op háár gevoelens richt?

Bij het speedaten ging het er nóg pijnlijker aantoe. Van de vier keer dat ik aan een speeddate avond heb deelgenomen had ik bij twee avonden geen enkel positief antwoord. Bij een van de avonden had ik vijf dames die met mij uit wilde. Dit werden uiteindelijk drie matches omdat ik bij twee van de vijf zelf ‘nee’ had gezegd. Een van die drie dames heb ik getrakteerd op tappas. Ze lachte lief en oprecht naar me gedurende de avond. Onze blikken ontmoeten elkaar meerdere malen. Ze knipoogde zelfs een paar keer naar me. Ik werd verliefd…

Eenmaal buiten zocht ik toenadering. Ik ging dichter tegen haar aan staan en zei ‘kus me’ op zachte toon. Ik kuste haar. Ze verstijfde helemaal. Een beetje in de war gaf ik haar nog een paar kusjes. We wandelde samen naar de het station waar haar auto stond en mijn trein zou vertrekken. Het vreemde was dat ze maar niet duidelijk was naar me. Ik maakte nog een paar voorzichtige toenaderingen waarbij ze met mijn gevoelens leek te spelen. Een soort hard to get met een vreemd verzoek aan mij. Ze zei dat ik mijn andere twee dates ook moest uitproberen voordat ik met haar moest beginnen. Ik was perplex.

De andere twee dames hadden net als ik meerdere matches en hadden daar een keuze uit gemaakt. Dat vind ik prima. Dat is het spel van speeddaten.

In de laatste speeddate had ik een match met twee dames. Ik heb de dag na het evenement ze beiden een voorstel gedaan voor een leuke date. Een van de dames reageerde niet. Ik sloeg een dagje over en daarna nam ik nog een keer contact op. Geen reactie. Een paar dagen later kwam er een zwak excuus. Ze had al iemand anders gevonden. Daar heb ik geen problemen mee maar wel het feit dat ze niet terug reageert. Dat heb ik als kwetsend ervaren.

De tweede dame had ik een leuk contact mee via WhatsApp. Ik had haar verteld dat ik haar mee zou nemen op high tea. Dat vond ze erg leuk. Toen ik een leuke opmerking maakte over een van mijn kinderen reageerde ze verwijtend. Ik had op onze speeddate (in die twee keer twee minuten) die we hadden moeten zeggen dat ik kinderen heb. Dat was hele belangrijke informatie volgens haar. Ik een beetje verbaast…Maar als ik uitgebreid over mijn leven ga praten ben ik saai. Ze zei de date onmiddelijk af. Ik heb niks meer van haar gehoord.

Hoe heb jij het online daten speeddaten ervaren als hooggevoelig persoon? Laat een reactie achter onder deze blog.

2 gedachten over “HSP & Daten: over pijnlijke speeddate ervaringen

  1. Heel herkenbaar! Je kwetsbaar opstellen en afgewezen worden doet extra pijn. Ik heb wel eens gehoord dat ze geen ‘emotioneel labiel’ persoon willen als partner… dat maken ze er dan direct van als ik vanuit mijn gevoel spreek en eerlijk ben over wat ik verwacht. Daten en Hsp geen goede match!

  2. Hoi Stephanie,

    Ik heb een andere manier gevonden om leuke vrouwen te ontmoeten. Ik ga regelmatig met onbekende mensen op pad. Bijvoorbeeld naar het theater of naar een picknick in het park. Ik voel me prettig bij deze ontmoetingen. Ik kan hierdoor makkelijker contact maken en overzicht houden over het gesprek.

    Liefs van de schrijver van het artikel..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s